Olkiluoto 3 -laitosyksikkö on aloittanut sähköntuotannon

Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 (OL3) -laitosyksikkö on aloittanut sähköntuotannon 12.3.2022. OL3:n myötä EPV Energian päästötön sähköntuotanto kasvaa merkittävästi. Ydinvoima tukee erinomaisesti EPV Energian Uuden sähkön vallankumous -strategiaa, jonka keskiössä on päästöttömästi tuotettu sähkö. Uusi sähkö on tärkein mahdollistaja matkalla kohti uutta päästötöntä maailmaa. Uusi sähkö syntyy päästöttömistä lähteistä. Tässä ydinvoimalla on tärkeä rooli.

Säteilyturvakeskus (STUK) myönsi joulukuussa 2021 Teollisuuden Voimalle kriittisyys- ja pientehokoeluvan ja tämän myötä Olkiluoto 3 EPR -laitosyksikön reaktorissa käynnistettiin ydinreaktio ensimmäistä kertaa joulukuussa. Talven koekäyttövaiheen aikana OL3-laitosyksikön tehoa nostetaan portaittain noin 400 MW:sta 1300 MW:iin. Koekäyttöä jatketaan nostamalla laitoksen tehoa vaiheittain ja valmistaudumme säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen kesällä 2022.

OL3-projektissa alusta saakka mukana ollut EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola on tyytyväinen

– Tunnelma on kyllä loistava. Vaikka projekti ottikin oman aikansa, kaikki ovat varmasti samaa mieltä, että parempaan markkinoiden ja maailman tilanteeseen ei voisi päästöttömän ydinvoiman tuotannon kasvu tulla, toteaa Vuola.

Olkiluoto 3 nostaa EPV:n päästötöntä vuosituotantoa merkittävästi

Myös EPV:n Voima-liiketoiminta-alueen johtaja Niko Paaso on ollut mukana OL3-projektissa jo vuodesta 2014.

– EPV Energian tuotantopaletissa ydinvoima on ollut jo nyt suurin yksittäinen energiantuotantomuoto ja nyt tämä vahvistuu entisestään. Olkiluoto 3:n käyttöönotto kasvattaa EPV:n päästötöntä tuotantoa merkittävästi. EPV:n tuotantoresurssit kasvavat 160 MW:lla ja vuosittainen ydinvoimatuotantomme kasvaa yli yhdellä terawattitunnilla kertaheitolla. Ydinvoiman osuus EPV Energian sähköntuotannosta nousee 45 prosenttiin, kertoo Paaso.

– Tämä on hieno hetki OL3:n osakkaille. Tämän eteen on tehty TVO:ssa ja osakkaiden parissa pitkään töitä ja kohta pääsemme hyödyntämään sen tulosta. Laitos valmistuu hyvällä hetkellä, kun sähkömarkkinalle kaivataan uutta perustuotantokapasiteettia ja päästöttömyystavoitteet ovat entistä tärkeämpiä. On myös hienoa, että laitos valmistuu tilanteessa, jossa ydinvoiman hyväksyttävyys on Suomessa kasvanut, toteaa Paaso.

EPV omistaa noin 10 % osuuden Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -hankkeesta

EPV Energia omistaa noin 10 % osuuden Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -hankkeesta sekä reilun 8 % omistuksen Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 tuotannosta. Vastuullisesti tuotettuna ydinsähkö on elinkaareltaan ympäristöystävällinen ja turvallinen tapa tuottaa sähköä. Ydinvoimalaitosten elinkaari on useita kymmeniä vuosia, ja ne tuottavat sähköä päästöttömästi vesi- ja tuulivoiman tapaan. Ydinvoimalla on tärkeä rooli Suomen ja Euroopankin päästöttömässä energiantuotannossa vielä pitkälle tulevaisuuteen. Se on erittäin tärkeä energiantuotantomuoto myös EPV Energialle ja se on yksi tärkeimmistä työkaluista myös yhtiön hiilineutraalisuustavoitteiden saavuttamisessa.

Lisätietoja: Niko Paaso, Johtaja, sähkön erillistuotanto, EPV Energia Oy, p. 010 505 5034

Seuraa OL3-tuotantoa koekäytön aikana täällä: https://www.tvo.fi/tuotanto/laitosyksikot/ol3/ol3ennusteet.html