Lämmön sähköistyminen

EPV:n tavoitteena on uuden sähkön avulla kytkeä eri teollisuudenalojen energiatarpeet toisiinsa kehittämällä uuteen sähköön perustuvia ratkaisuja esimerkiksi lämmöntuotannossa. Kaukolämpöakut ja sähkökattilat ovat osia tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä.

 

Suomen suurin sähkökattila-lämpövarastoyhdistelmä käyttöön Vaasassa

Vaasan Vaskiluodossa on juuri otettu käyttöön 120 megawatin edestä uutta sähkökattilakapasiteettia ja laajennettu lämpövarasto. Vaasan Voiman laitoksen sähkökattiloiden teho on hankinnan myötä yhteensä 160 MW, mikä asettaa Vaasan kattilat tehollisesti Suomen suurimpien joukkoon. Yhdessä laajennetun lämpövaraston kanssa ratkaisu tuo järjestelmään kaivattua joustoa ja kustannustehokkuutta samalla vähentäen kaukolämmön tuotannon päästöjä.

Uusi kaukolämpöakku- ja sähkökattila valmistuivat Seinäjoelle

EPV Energia rakensi kaukolämpöakun ja sähkökattilan Seinäjoen voimalaitosalueelle vuonna 2022. Uusi investointi oli jälleen iso päätös, ja se tukee erinomaisesti EPV Energian (EPV) Uuden sähkön vallankumous -strategiaa ja lupausta päästöttömästä energiantuotannosta. Yhdessä kaukolämpöakku ja sähkökattila toimivat erinomaisina komponentteina tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä.

EPV:n tavoitteena on uuden sähkön avulla kytkeä eri teollisuudenalojen energiatarpeet toisiinsa kehittämällä uuteen sähköön perustuvia ratkaisuja esimerkiksi lämmöntuotannossa. Kaukolämpöakku ja sähkökattila ovat osia tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä.

Puhdas lämmöntuotantojärjestelmä on pitkäjänteinen ja päästötön ratkaisu, millä turvataan alueiden kilpailukykyinen lämmöntuotanto sekä tuetaan samalla myös uuden sääriippuvaisen energiajärjestelmän tarpeita. Tällä investoinnilla mahdollistetaankin alueellisesti noin 50 000 tonnin CO2-päästövähentymä.

Tämä lämmöntuotannon yhdistelmä tukee erinomaisesti tulevaisuuden energiajärjestelmän tarpeita, jossa yhdistetään eri teollisuusaloja (sector coupling).

Näiden investointien avulla voimme optimoida Seinäjoen voimalaitoksen toiminnan entistä paremmin.

Seinäjoen voimalaitosalue tarjoaa hyvän toimintainfran uudelle yhteishankkeelle

Sijoituspaikkana Seinäjoen Voiman voimalaitosalue on hyvä. Suurin lämmön- ja sähköntuotanto tulee tällä hetkellä tältä alueelta. On siis hyvä, että myös uusia ratkaisuja ohjataan sen läheisyyteen. Lisäksi alueella on olemassa vahva sähkönsiirto- ja voimalaitosinfra, joiden avulla projektin kustannukset pidetään kohtuullisina.

Ensimmäinen sähkökattila otettiin käyttöön Vaskiluodossa

Keväällä 2021 investointipäätöksen saanut uusi sähkökattila aloitti koeajot marraskuussa ja joulukuussa 2021 kattila otettiin käyttöön osana EPV:n tuotantoportfoliota. Uusi sähkökattila tukee erinomaisesti EPV Energian Uuden sähkön vallankumous -strategiaa ja lupausta päästöttömästä energiantuotannosta. Sähkökattila on yksi komponentti tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä. Ennen kaikkea, sähkökattila vahvistaa merkittävästi EPV:n energiajärjestelmän toimintavarmuutta.

Haluatko saada lisätietoja hankkeeseen liittyen?

Kysy lisää:

Janne Österback, Vaasan Voiman toimitusjohtaja,
p. 010 5055 235,
janne.osterback(at)epv.fi

Pasi Salo, Seinäjoen Voiman toimitusjohtaja
pasi.salo(at)epv.fi
p. 010 505 5325

 

Lauri Helander, käynnissäpitopäällikkö, EPV Energia
lauri.helander@epv.fi
p. 010 505 5313