Aurinkovoiman jättihanke rakenteilla Etelä-Pohjanmaalle

Lapuan Heininevalle Suomen suurin aurinkovoimapuisto

Aurinkovoiman taloudellinen kilpailukyky on parantunut viime vuosina, ja trendin ennustetaan jatkuvan. Vuonna 2020 EPV Energian suunnittelupöydälle tuli ensimmäinen teollisen mittakaavan aurinkovoimahanke.

Puiston optimaalista sijaintia selvittäessään EPV päätyi Lapualla sijaitsevaan Heininevan turvetuotantoalueeseen, jonka turvetuotanto loppui vuonna 2022. Pinta-alaltaan Heinineva on suuri ja avara sekä varjostuksiltaan lähes esteetön. Hankkeella on lainvoimainen suunnittelutarveratkaisu.

Alue tarjoaa hyvinkin potentiaalisen kohteen aurinkosähkön tuottamiselle, kertoo Sami Kuitunen, EPV:n kehityksen ja yhteiskuntasuhteiden johtaja.

EPV hyödyntää Lapuan aurinkovoimapuiston suunnittelussa EPV:n Alavuden aurinkovoiman mittauslaitoksessa kerättävää tietoa.

Heininevan aurinkovoimapuiston avainluvut:

  • Puiston kokonaisteho 100 MWp
  • Noin 140 000 paneelia
  • Yhden paneelin teho n. 700 Wp
  • Puiston elinkaaren keskituotto yli 90 GWh vuodessa
  • Paneelitelineiden pituus noin 100 km
  • Alueen koko 120 ha

Hanke voisi toteutua arviolta myöhemmin 2020-luvulla. Puiston toteutumiseen vaikuttavat silloisen aurinkokennoteknologian kilpailukykyisyys, rakentamisen kustannustehokkuus ja osakkaiden investointitarpeet.

EPV Aurinkovoiman ensimmäinen aurinkovoimapuisto Lapualle

EPV:n aurinkovoiman jättihankkeelle 12 miljoonan euron tuki

EPV Energian sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö EPV Aurinkovoima Oy suunnittelee investointia teollisen mittakaavan aurinkosähköpuiston rakentamiseksi. Uusi aurinkovoimapuisto tuottaisi noin 90 GWh sähköä vuodessa.  Lapualle suunnitteilla oleva aurinkovoimapuistohanke sai sysäyksen eteenpäin, kun työ- ja elinkeinoministeriö myönsi hankkeelle joulukuussa 12 miljoonan euron investointituen.

EPV tutkii aurinkoenergian tuottoa omalla aurinkovoiman mittauslaitoksella

Päästöttömän energiantuotannon edelläkävijänä EPV tutkii jatkuvasti markkinoilla olevaa uusiutuvan energian teknologiaa ja energiantuotantoa. Esimerkkinä tästä on syyskuussa 2018 käyttöönotettu aurinkoenergian mittausasema Alavuden Vuorennevalla.

Mittausaseman avulla selvitämme ja parannamme aurinkovoiman ennustettavuutta. Laitoksen tuotto osuu luontaisesti aikaan, jolloin sähkön kulutus on korkea ja se tasaa kulutushuippuja.

Haluatko saada lisätietoja hankkeeseen liittyen?

Kysy lisää:

Ari Soininen, suunnittelupäällikkö, EPV Energia
ari.soininen@epv.fi
p. 010 505 5040