Olkiluoto 3 -laitosyksikön säännöllinen sähköntuotanto on alkanut

Olkiluoto 3 on nyt valmis. Koekäyttö on saatu päätökseen ja säännöllinen sähköntuotanto alkoi 16. huhtikuuta 2023. OL3:n myötä EPV Energian päästötön sähköntuotanto kasvaa merkittävästi. Ydinvoima tukee erinomaisesti EPV Energian Uuden sähkön vallankumous® -strategiaa, jonka keskiössä on päästöttömästi tuotettu sähkö. Uusi sähkö on tärkein mahdollistaja matkalla kohti uutta päästötöntä maailmaa. Uusi sähkö syntyy päästöttömistä lähteistä. Tässä ydinvoimalla on tärkeä rooli.

Olkiluodosta tuotetaan jatkossa noin 30 prosenttia Suomen sähköstä. Euroopan suurimman ydinvoimalaitosyksikön sähköntuotanto on erittäin merkittävä lisä puhtaaseen, kotimaiseen tuotantoon. Laitosyksikkö tuottaa sähköä ainakin seuraavat 60 vuotta. OL3 tekee Suomesta lähes sähköomavaraisen. Suomen suurimpana ilmastotekona se myös vauhdittaa siirtymistä kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa.

OL3-projektissa alusta saakka mukana ollut EPV Energian toimitusjohtaja Rami Vuola on erittäin tyytyväinen.

– Tämä on ollut suurin yksittäinen investointi EPV:ssä kautta aikojen. Projektin pitkittyminen on vaatinut venymistä ja kärsivällisyyttä osakkailtamme. Haluankin tässä kiittää osakkaitamme kärsivällisyydestä. Nyt tunnelma on kyllä loistava. Vaikka projekti ottikin oman aikansa, kaikki ovat varmasti samaa mieltä, että parempaan markkinoiden ja maailman tilanteeseen ei voisi päästöttömän ydinvoiman tuotannon kasvu tulla, toteaa Vuola.

Olkiluoto 3 nostaa EPV:n päästötöntä vuosituotantoa merkittävästi

Myös EPV:n Voima-liiketoiminta-alueen johtaja Niko Paaso on ollut mukana OL3-projektissa jo vuodesta 2014.

– EPV Energian tuotantopaletissa ydinvoima on ollut jo nyt suurin yksittäinen energiantuotantomuoto ja nyt tämä vahvistuu entisestään. Olkiluoto 3:n käyttöönotto kasvattaa EPV:n päästötöntä tuotantoa merkittävästi. EPV:n tuotantoresurssit kasvavat 160 MW:lla ja vuosittainen ydinvoimatuotantomme kasvaa yli yhdellä terawattitunnilla kertaheitolla. Ydinvoiman osuus EPV Energian sähköntuotannosta nousee 45 prosenttiin, kertoo Paaso.

– Tämä on hieno hetki OL3:n osakkaille. Tämän eteen on tehty TVO:ssa ja osakkaiden parissa pitkään töitä ja kohta pääsemme hyödyntämään sen tulosta. Laitos valmistuu hyvällä hetkellä, kun sähkömarkkinalle kaivataan uutta perustuotantokapasiteettia ja päästöttömyystavoitteet ovat entistä tärkeämpiä. On myös hienoa, että laitos valmistuu tilanteessa, jossa ydinvoiman hyväksyttävyys on Suomessa kasvanut, toteaa Paaso.

Olkiluoto 3 tulee tuottamaan yli 60 seuraavaa vuotta päästötöntä sähköä.

– On hienoa, että saamme olla mukana Suomen suurimmassa ilmastoteossa. Tämä tukee erinomaisesti EPV:n strategiaa ja lupaustamme päästöttömästä energiantuotannosta 2030 mennessä. OL3 tulee tuottamaan päästöttömästi sähköä pitkälle tulevaisuuteen, toteaa EPV Energian vastuullisuusjohtaja Maija Suutarinen.

EPV omistaa noin 10 % osuuden Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -hankkeesta

EPV Energia omistaa noin 10 % osuuden Teollisuuden Voiman Olkiluoto 3 -hankkeesta sekä reilun 8 % omistuksen Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 tuotannosta. Vastuullisesti tuotettuna ydinsähkö on elinkaareltaan ympäristöystävällinen ja turvallinen tapa tuottaa sähköä. Ydinvoimalaitosten elinkaari on useita kymmeniä vuosia, ja ne tuottavat sähköä päästöttömästi vesi- ja tuulivoiman tapaan. Ydinvoimalla on tärkeä rooli Suomen ja Euroopankin päästöttömässä energiantuotannossa vielä pitkälle tulevaisuuteen. OL3 parantaa merkittävästi Suomen sähköomavaraisuutta ja auttaa hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Maailman kolmanneksi tehokkaimman ydinvoimayksikön myötä pian noin 30 % Suomen sähköstä tulee Olkiluodosta, jossa hallitaan ydinvoiman koko elinkaari.

Lisätietoja: Niko Paaso, Johtaja, sähkön erillistuotanto, EPV Energia Oy, p. 010 505 5034