Tutustu tämän vuoden kesätyöntekijöihimme

Juuri tällä hetkellä EPV Energian voimalaitoksilla ja muissa toimipisteissä voi bongata monia tuoreita kasvoja. Kyselimme tämän vuoden kesätyöntekijöidemme kuulumisia, ja miltä töiden aloitus on tuntunut tähän saakka.

Kesä on taas täällä, mikä tarkoittaa samalla lukuisten kesätyöntekijöiden saapumista EPV Energian voimalaitoksille ja toimipisteille. Kesätyöntekijät eivät ole pelkästään tuuraamassa muita työntekijöitä lomakauden aikana, vaan he ovat tärkeässä osassa myös tulevaisuuden EPV:n rakentamisessa. Nuoret tuovat mukanaan arvokasta ja ajankohtaista tietotaitoa, ja monet heistä tulevat luomaan vielä myöhemmin työuraa EPV Energialla. Tutustutaan siis seuraavaksi tämän vuoden kesätyöntekijöihimme!

Joona Kinnunen, 21, käynnissäpitäjän apulainen
Joona on saanut kesätyössään oppia muun muassa kaukolämmön sekä sähkön tuotannosta. Lisäksi hän on kuunnellut mielenkiinnolla muiden työntekijöiden kertomuksia Vaskiluodon voimalaitoksen historiasta ja kehitysvaiheista.

Vaasan Voiman voimalaitoksella on saattanut viimeisen kuukauden aikana törmätä Joonaan, jolla on riittänyt työtehtäviä laajasti voimalaitoksen alueella. Ensimmäistä kesää Vaskiluodossa työskentelevän Joonan tehtävät koostuvat laitteiden huoltotoimenpiteistä ja puhdistamisesta, tuotantolaitosten kunnon tarkkailusta sekä voimalaitoksella kiertelystä. Viime aikoina Joona on vastannut typpipatterien vaihtamisesta sähkökattilaan trukin avulla. Yksin hänen ei tarvitse paiskia hommia, sillä Joonalla on ollut työpareina kokeneempia laitostyöntekijöitä.

Työt ovat olleet todella monipuolisia, eivätkä päivät ole koskaan identtisiä keskenään. Työkaverit ovat rentoja ja on ollut hauska huomata, miten monilla heistä on omat tapansa toimia ja liikkua laitoksella, kertoo Joona tähänastisista kokemuksista.

Joona pitää työn kautta saatavia kokemuksia erittäin hyödyllisinä opintoja ajatellen. Ensi syksynä alkaa kolmas vuosi Vaasan ammattikorkeakoulussa, jossa hän opiskelee ympäristöteknologiaa.

Tähän saakka olen oppinut esimerkiksi siitä, miten kaukolämpöä siirretään laitokselta käyttöön sekä sähkökattilan teknisistä ominaisuuksista. Paljon on tullut sellaista tietoa, jota ei saa koulun penkillä, Joona sanoo.

Joona kertoo viihtyneensä laitosympäristössä, ja toisinaan hänellä on ollut aikaa käydä ihastelemassa näköalamaisemia voimalaitoksen korkeimmista kerroksista. Hän uskoo oppivansa vielä paljon voimalaitoksen toiminnasta kesätöiden edetessä. Myös yksi tavoite on selkeänä mielessä.

— Josko kesän loppupuolella löytäisi laitoksella jokaiseen paikkaan ilman ohjeita, hän sanoo naurahtaen.

Alma Teir, 20, assistentti ja aulavastaava
Alma on tykännyt monipuolisista työtehtävistä assistenttina. Kertyneen työkokemuksen lisäksi oppia on tullut EPV:stä organisaationa sekä laajemmin energia-alasta.

Alma on jo tuttu kasvo EPV:n toimipisteellä Vaasan Kirkkopuistikolla, sillä hän työskentelee kolmatta kesää assistentin työtehtävissä. Kesäkuukausien lisäksi Alma on tehnyt lyhyitä sijaispestejä myös muina vuodenaikoina, esimerkiksi joulu- ja talvilomilla. Hän on innoissaan uusimman kesätyöjakson käynnistymisestä.

— Kesätöiden aloitus on tuntunut hyvältä. On mukava palata töihin entuudestaan tuttuun paikkaan, Alma toteaa.

Assistentin työnkuvaan sisältyy muun muassa saapuvien puheluiden vastaanottaminen, postien hoitaminen, laskujen ja tilinumeroiden tarkastaminen, arkistointitehtävät sekä asiakkaiden neuvominen vastaanottopisteellä. Alma toteaakin oppineensa paljon monipuolisten ja vaihtelevien työtehtävien myötä. Ruotsia äidinkielenään puhuvan Alman kielitaito on niin ikään parantunut töiden ohessa.

— Isona juttuna on ollut se, että osaan nyt suomea paljon paremmin. En osannut suomea läheskään näin hyvin vielä kaksi vuotta sitten, jolloin tulin tänne ensimmäisen kerran. Myös alan ammattikieli on tullut tutuksi, hän kertoo.

EPV:stä työpaikkana Almalla on vain positiivista sanottavaa. Nykyään Åbo Akademissa kauppatieteitä opiskeleva Alma sanoo, että aiemmat kesätyöjaksot vahvistivat hänen päätöstään korkeakouluopintojen suuntauksesta. EPV:n työilmapiiriä hän kuvailee kannustavaksi ja lämminhenkiseksi.

— Olen saanut paljon vastuuta, mutta myös apua. Esihenkilöni ja muut kollegat ovat olleet todella auttavaisia. Odotuksissa on, että opin työtehtävissäni uusia asioita vielä tänäkin kesänä!

Niilo Rantala, 25, käytön kesätuuraaja
Niilo arvottaa korkealle voimalaitoksen työporukan yhteishenkeä. Hän tuntee voimalaitoksen ympäristön omaksi paikakseen.

Alkanut kesä on Niilolle järjestyksessään toinen Seinäjoen Voiman CHP-laitoksella. Hänen työtehtäviinsä kuuluvat sähkökattilan sekä kaukolämpöakun käyttäminen, joiden lisäksi Niilo osallistuu voimalaitoksen tarkastuskierroksille sekä kunnossapitotöihin. Niilo kertoo kesätöiden lähteneen sujuvasti liikkeelle.

Voimalaitokselle on ollut helppo tulla. Täällä on sama tuttu työporukka ja kaikilta voi kysyä tarvittaessa apua, hän sanoo.

Kesätyöpestin ulkopuolella Niilo opiskelee kone- ja tuotantotekniikan insinööriksi Seinäjoen ammattikorkeakoulussa. Opinahjo ei ole kuitenkaan ollut ainoa paikka uuden oppimiselle, sillä tietoa on imetty talteen myös voimalaitoksella. Niilo kokee työn kautta keräämänsä opit erityisen arvokkaiksi.

Olen päässyt tutustumaan syvällisesti koko voimalaitoksen sekä tekniikan toimintaan. Kokeneemmat työkaverit kertovat suorastaan intohimolla siitä, miten eri tuotantoprosessit etenevät.

Lisäksi olen oppinut työkavereilta rauhallisuutta. Jos laitteista kuuluu poikkeavia piippauksia, niin niitä ei saa säikähtää. On tärkeää mennä heti selvittämään ongelman lähde, jotta laitteet saadaan korjattua, Niilo valottaa.

Niilo teki viime vuoden kesätyörupeaman jälkeen myös sijaisuusjaksoja syksyllä ja talvella. Niilo korostaa loistavan työyhteisön merkitystä, mikä sai hänet jatkamaan voimalaitoksella työskentelyä opintojen rinnalla.

Täällä saa olla oma itsensä. On ollut todella virkistävää omalle mielelle, kuinka hyvin täällä on otettu vastaan nyt kesätöidenkin alettua. Työkavereiden kanssa pidetään yhtä ja kaikkien kanssa voi jutella, Niilo kertoo.

Ja kaikkien kanssa voi heittää vitsiä!