Uusi kaukolämpöakku- ja sähkökattilainvestointi Seinäjoen voimalaitosalueelle

EPV Energia rakentaa kaukolämpöakun ja sähkökattilan Seinäjoen voimalaitosalueelle. Uusi investointi on jälleen iso päätös ja se tukee erinomaisesti EPV Energian (EPV) Uuden sähkön vallankumous -strategiaa ja lupausta päästöttömästä energiantuotannosta. Yhdessä kaukolämpöakku ja sähkökattila toimivat erinomaisina komponentteina tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä.

EPV:n tavoitteena on uuden sähkön avulla kytkeä eri teollisuudenalojen energiatarpeet toisiinsa kehittämällä uuteen sähköön perustuvia ratkaisuja esimerkiksi lämmöntuotannossa. Kaukolämpöakku ja sähkökattila ovat osia tulevaisuuden puhtaassa lämmöntuotantojärjestelmässä. Puhdas lämmöntuotantojärjestelmä on pitkäjänteinen ja päästötön ratkaisu, millä turvataan alueiden kilpailukykyinen lämmöntuotanto sekä tuetaan samalla myös uuden sääriippuvaisen energiajärjestelmän tarpeita. Tällä investoinnilla mahdollistetaankin alueellisesti noin 50 000 tonnin CO2-päästövähentymä.

Tämä lämmöntuotannon yhdistelmä tukee erinomaisesti tulevaisuuden energiajärjestelmän tarpeita, jossa yhdistetään eri teollisuusaloja (sector coupling).

– Näiden investointien avulla voimme optimoida Seinäjoen voimalaitoksen minimikuormat ja alasajojaksot entistä paremmin. Uudella sähköllä pystymme vähentämään CHP-tuotantoa sähkömarkkinan heikoimpina hetkinä. Samalla vähennämme turpeen turhaa käyttöä ja edelleen päästöjä, sanoo EPV Energian Lämpö-liiketoiminta-alueen johtaja Mats Söderlund.

Seinäjoelle suunnitellun kaukolämpöakun tilavuus on 10 000 m3, energiaa varastoon mahtuu 400 MWh ja sen lataus- sekä purkuteho on 40 MW. Sähkökattilan teho on 40 MW.

Seinäjoen voimalaitosalue tarjoaa hyvän toimintainfran uudelle yhteishankkeelle

Sijoituspaikkana Seinäjoen Voiman voimalaitosalue on hyvä.

– Suurin lämmön- ja sähköntuotanto tulee tällä hetkellä tältä alueelta. On siis hyvä, että myös uusia ratkaisuja ohjataan sen läheisyyteen. Lisäksi alueella on olemassa vahva sähkönsiirto- ja voimalaitosinfra, joiden avulla projektin kustannukset pidetään kohtuullisina, tarkentaa Söderlund.

Sähkökattilan ja lämpöakun rakentamisen yhteiskustannus on noin 5 miljoonaa euroa. Investointiin on myös myönnetty Business Finlandin energiatuki. Projekti on aloitettu kesän aikana ja valmista pitäisi olla alkusyksyllä 2022.

EPV:n energiantuotanto muuttuu täysin päästöttömäksi jo 2020-luvun aikana

Linjauksemme mukaan EPV:n energiantuotanto muuttuu täysin päästöttömäksi jo 2020-luvun aikana.

– Piirustuspöydällämme on nyt 1 000 miljoonan euron investoinnit uuteen sähköön. Uutta sähköä luovat tulevaisuudessa ainoastaan päästöttömät energialähteet aurinko, tuuli, vesi ja ydinvoima, jotka ovat koko strategiamme keskiössä. Tämän lisäksi hyödynnämme päästöttömiä raaka-ainevirtoja, kuten metsäenergiaa, sekä kiertotalouden tuotteita, kuten teollisuuden tuotekaasuja, kertoo Söderlund.

 

Lisätietoja: Mats Söderlund, johtaja, lämpövoimatuotanto, EPV Energia, puh. 010 505 5059