Kauhavan Ohranevalla sijaitsevan entisen turvetuotantoalueen metsityshanke eteni kesäkuussa istutusvaiheeseen. Metsityskohde kuuluu EPV:n tämän vuoden pilottihankkeisiin, joilla edistetään tuotantokäytössä olleiden alueiden palauttamista luonnonmukaiseen tilaansa. EPV Aurinkovoiman ja EPV Aluevarannon maapohjalla sijaitsevan alueen peruskuivatus oli valmiiksi kunnossa, mikä teki siitä ihanteellisen kohteen jälkikäytön suunnitteluun. Noin 21 hehtaarin kokoinen metsitettävä lohko on ollut poissa tuotantokäytöstä parin vuoden ajan.
EPV Aluevarannon aluekehityspäällikkö Menna Luhtala sanoo metsityskohteen alustavien töiden käynnistyneen viime keväänä. Lumien sulamisen jälkeen alueella tehtiin ojitus- ja laikkumätästystä sekä kylvömuokkauksia kasvualustan parantamiseksi. Kesäkuun alkupuolella oli vuorossa männyn siemenien ja tuhkalannoitteen kylväminen sekä männyn taimien istuttaminen. Näiden lisäksi osa metsitettävistä kohdista jätettiin kasvamaan luonnonvaraisesti. Monipuolisella viljelyllä ja istutuksilla on tarkoitus tukea laaja-alaisen metsäkasvillisuuden paluuta alueelle.
– Luontaisesti kasvittumaan lähteneillä alueilla kasvaa jo koivua ja mäntyä, jotka ovat tavallisesti myös ensimmäiset kasvamaan lähtevät puulajit entisillä turvetuotantoalueilla. Paikoin on tehty täydennyskylvöä männyntaimilla, muutoin alueella on edessä taimikon varhaisperkausta optimaalisen kasvutiheyden saavuttamiseksi, Luhtala kertoo.
– Tyypillisimmin kasvusto kehittyy ensimmäisenä lähellä ojia ja pientareita, viimeisenä kasvittuvat turvetuotantoalueiden keskisarat. Myös ympäröivä maasto ja maaperän oma siemenpankki määrittävät sen, millaista kasvillisuutta lähtee nousemaan pintaan. Avainasemassa kasvun takaamiseksi ovat kunnossa oleva vesitalous ja sen jälkeen muut maaperän ominaisuudet, jatkaa Luhtala hankkeen seuraavista kehitysvaiheista.
Metsitettävällä alueella käytetty tuhka on peräisin EPV:n voimalaitoksista. Luhtala huomauttaakin, että tuhkalannoituksen avulla EPV tukee samalla kiertotaloutta. Tuhkalannoitetuille alueille on jätetty koemielessä myös niin sanottuja nollaruutuja, joissa ei ole tuhkaa. Tuhkalannoituksen tuloksia odotetaankin erityisellä mielenkiinnolla.
– Tässä vaiheessa on oletuksena, että metsitettävät kohdat tulevat kasvamaan hieman eri tahdissa. Tuhkalannoitetuissa paikoissa odotamme kasvun olevan muita nopeampaa. Turvemailla on yleensä kasvuun tarvittavaa typpeä riittävästi, mutta pulaa on muista ravinteista. Näitä saadaan puun tuhkasta, kertoo EPV Aluevarannon hankintapäällikkö Esa Koskiniemi.
Tavoitteena luonnon monimuotoisuuden edistäminen
EPV on Ohranevan metsityskohteella mukana Maa- ja metsätalousministeriön Hiilestä kiinni -hankkeessa. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa turvetuotantoalueiden jälkikäyttömuotojen suunnittelua siten, että se mahdollistaa tehokkaan hiilen sitoutumisen optimaalisella kohdekohtaisella ja aluetason suunnittelulla. Hiilestä kiinni -hankkeen ohella metsityskohde kuuluu EPV:n tänä vuonna laatimaan luonnon monimuotoisuuden toimenpideohjelmaan. Ohjelmassa sovelletaan EU:n luonnon monimuotoisuuden strategian tavoitteita, esimerkiksi hiilinielujen lisäämistä metsittämällä entisiä turvetuotantoalueita.
Mitä Ohranevalla tapahtuu seuraavaksi? Luhtala kertoo, että metsityskohteen kehittymistä seurataan EPV:n toimenpideohjelman mukaisesti säännöllisin väliajoin, minkä lisäksi alueella tehdään metsänhoidollisia ylläpitotöitä. Metsityskoealoille teetetään ravinneanalyysi ja viljavuuskartat ravinteiden käyttäytymisen seuraamiseksi. Näin ollen metsityskohteesta saadaan tärkeää tietoa myös tulevia metsityshankkeita silmällä pitäen.
– Metsitettävästä alueesta toteutetaan ravinneanalyysi samoista tutkimuspisteistä 5 vuoden kuluttua, jolloin näemme eri ravinteiden käyttäytymisen maaperässä. Vertailuanalyysia tekemällä saamme kerättyä tärkeää dokumentaatiota esimerkiksi tuhkan vaikutusajasta. Ravinneanalyysin ohella seuraamme alueen kehittymistä pidemmälläkin aikavälillä. Harvennustoimien puolesta tarkastelemme vuosittain eri alueiden kasvua, ja teemme näissä ensiharvennuksia tarpeen mukaan, Luhtala taustoittaa.
Lisätietoja:
Menna Luhtala, aluekehityspäällikkö, EPV Aluevarannot, puh. 010 5055 250
Esa Koskiniemi, hankintapäällikkö, EPV Aluevarannot, puh. 010 5055 024